پیری و اشتعال پذیری مواد پلاستیکی

پیری و اشتعال پذیری مواد پلاستیکی

 

در ادامه مبحث طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک به بررسی موضوع پیری (Aging) و اشتعال پذیری مواد پلاستیکی پرداخته می شود.

پیری در دماهای بالا

 

بسیاری از مواد پلاستیکی هنگام قرار گرفتن در معرض دماهای بالا برای مدت طولانی، شکننده یا دچار تغییر رنگ می‌شوند.

تغییرات در خواص مواد که در طول زمان در دماهای بالا رخ می‌دهد، می‌تواند ناشی از اثرات فیزیکی، مانند از دست رفتن افزودنی‌ها (به عنوان مثال، مهاجرت (plasticizer migration) نرم‌کننده) یا تغییرات شیمیایی، مانند اکسیداسیون باشد. پایداری حرارتی یک پلیمر معمولاً با قرار دادن مجموعه‌ای از نمونه‌های قالب‌گیری شده در یک فر در دمای مشخص (معمولاً دمای بالا برای تسریع آزمایش) برای مدت طولانی ارزیابی می‌شود.

نمونه‌ها به طور دوره‌ای برای ارزیابی خارج می‌شوند. پس از خارج کردن یک نمونه از فر، آن را مشاهده و برای خواص فیزیکی، مکانیکی، الکتریکی، نوری، شیمیایی و غیره مورد آزمایش قرار می‌دهند. نتایج آزمایش سپس به صورت یک نمودار از خواص (یا حفظ خواص) به عنوان تابعی از زمان در دمای پیری خاص ارائه می‌شود. این نوع آزمایش معیاری از پایداری حرارتی در شرایط محیطی خاص مرتبط با آزمایش را فراهم می‌کند.

اشتعال‌ پذیری

 

اشتغال‌ پذیری به ویژگی‌های سوختن یک ماده پس از وقوع احتراق مربوط می‌شود. طراحان باید درک کنند که اشتعال‌ پذیری نه تنها در کاربردهای الکتریکی مهم است، بلکه در کاربردهایی که مواد پلاستیکی در فضاهای محدود مانند اتاق‌های یک منزل استفاده می‌شوند، نیز اهمیت دارد، جایی که منابع شعله و گرما ممکن است وجود داشته باشند.

برخی از روش‌های آزمایش شناخته‌شده‌تر، قابلیت احتراق، تولید دود و دماهای احتراق را اندازه‌گیری می‌کنند. بسیاری از تولیدکنندگان مواد، گریدهای مواد مقاوم در برابر احتراق را ارائه می‌دهند که به طور ذاتی مقاوم در برابر احتراق هستند یا حاوی افزودنی‌هایی برای مقاومت در برابر احتراق می‌باشند. با این حال، حتی گریدهای مقاوم در برابر احتراق نیز تحت شرایط مناسب گرما و تأمین اکسیژن به سرعت می‌سوزند.

آزمایش UL 94 به طور معمول برای طبقه‌بندی یا ارزیابی مواد از نظر ویژگی‌های احتراق آنها استفاده می‌شود. بسته به نتایج آزمایش، مواد به یک کلاس اشتعال‌پذیری V-0، V-1، V-2، 5V یا HB اختصاص داده می‌شوند.

این آزمایش نمونه‌ها را تحت معیارهای خاصی از قرارگیری در معرض شعله قرار می‌دهد. توانایی نسبی نمونه برای حفظ احتراق پس از حذف شعله، مبنای یک سیستم طبقه‌بندی را تشکیل می‌دهد. به طور کلی، موادی که به سرعت خاموش می‌شوند و ذرات شعله‌دار نمی‌چکد، امتیازات بالاتری دریافت می‌کنند.

علاوه بر این، امتیازها بر اساس ضخامت مشخص ماده (یعنی 1.6 میلی‌متر یا 3.2 میلی‌متر) داده می‌شوند که ممکن است برخی کمک‌های طراحی در خصوص مشخصات ضخامت دیواره قطعات ارائه دهد؛ با این حال، نتایج دیگری ممکن است برای هندسه‌های مختلف قطعه مشاهده شود، حتی زمانی که ضخامت دیواره‌ها معادل باشد. امتیاز “V-0” نشان‌دهنده بالاترین درجه مقاوم در برابر احتراق و امتیاز “HB” نشان‌دهنده کمترین مقاومت است.

اگر ماده آزمایش دوم “5V” را با موفقیت بگذراند، امتیاز آن به امتیاز اول اضافه می‌شود. ترکیب “V-0” و “5V” بالاترین امتیاز UL 94 است، در حالی که “HB” پایین‌ترین امتیاز است. از آنجا که امتیازات اشتعال‌پذیری UL بر اساس آزمایش‌های مقیاس کوچک است، ممکن است رفتار ماده را تحت شرایط واقعی آتش به دقت منعکس نکند. سایر آزمایش‌های معمول اشتعال پذیری شامل آزمایش شاخص اکسیژن محدودکننده است که حداقل مقدار اکسیژن را تعیین می‌کند که به صورت درصد حجمی در مخلوطی از اکسیژن و نیتروژن وجود دارد و احتراق شعله‌ای یک ماده را که ابتدا در دمای اتاق قرار دارد، پشتیبانی خواهد کرد و آزمایش‌های تولید دود که چگالی دود مرتبط با احتراق را تعیین می‌کنند.

موارد بیان شده در بالا در طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک اهمیت ویژه ای دارد.

پیری و اشتعال پذیری مواد پلاستیکی طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک و فطعات پلاستیکی

دمای انحراف تحت بار و دمای ویکات مواد پلاستیکی

 دمای انحراف تحت بار و دمای ویکات مواد پلاستیکی

 

در ادامه مبحث طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک به بررسی دمای انحراف تحت بار و دمای ویکات در مواد پلاستیکی پرداخته خواهد شد.

تعدادی از آزمایش‌های استاندارد کوتاه‌مدت وجود دارند که به طور معمول برای نشان دادن قابلیت‌های دما بالا در مواد پلاستیکی استفاده می‌شوند. رایج‌ترین آزمایش، آزمایش دمای انحراف تحت بار (DTUL) نامیده می‌شود.

این آزمایش معمولاً به عنوان آزمایش دمای اعوجاج حرارتی (HDT) نیز شناخته می‌شود. آزمایش DTUL یک اندازه‌گیری تقریبی از دمایی است که در آن یک نمونه شبیه تیر در معرض خمش سه نقطه‌ای، به اندازه فاصله ثابتی تحت بار مشخصی (معمولاً تنش الیاف خارجی 1.82 مگاپاسکال) انحراف پیدا می کند.

برای مواد آمورف، مقدار DTUL معمولاً نزدیک به دمای انتقال شیشه‌ای پلیمر است. برای پلیمرهای نیمه‌بلوری، مقدار DTUL هیچ ارتباطی با انتقال شیشه‌ای ندارد. آزمایش DTUL یک اندازه‌گیری از دمایی است که در آن یک پلیمر به مقدار مشخصی از مدول خمشی (971 مگاپاسکال در حالی که تنش الیاف خارجی 1.82 مگاپاسکال می باشد) می‌رسد، اما هیچ نشانه‌ای از شکل منحنی مدول-دمای پلیمر ارائه نمی‌دهد (یعنی این یک آزمایش کوتاه‌مدت و نقطه‌ای است).

بنابراین، آزمایش DTUL تنها برای غربالگری اولیه مواد مناسب است و نباید برای انتخاب نهایی مواد و طراحی مورد استفاده قرار گیرد .

یک نوع از آزمایش DTUL، آزمایش دمای نرم شدن ویکات است. بر خلاف پیکربندی آزمایش خمشی مرتبط با آزمایش DTUL، آزمایش دمای ویکات (دستگاه نشان داده شده در شکل ۱) اندازه‌گیری از دمایی را ارائه می‌دهد که در آن یک پین صاف با بار کم به فاصله ثابتی در یک نمونه آزمایشی نفوذ می‌کند.

هدف این آزمایش ارائه یک نشانه نسبی از توانایی یک ماده برای تحمل تماس کوتاه‌مدت با یک جسم گرم است . این آزمایش همچنین به طور معمول برای اهداف طراحی فرآیند (شبیه‌سازی‌های قالب‌گیری) به عنوان معیاری از حداقل دمایی که یک قطعه قالب‌گیری تزریقی می‌تواند از قالب خارج شود، استفاده می‌شود.

احتمالاً پین‌های خروجی، آستین‌ها و غیره ممکن است قطعات را آسیب بزنند اگر قطعات در دماهای بالاتر از دمای ویکات خارج شوند. مقادیر دماهای ویکات و DTUL همچنین می‌توانند به عنوان یک اندازه‌گیری تقریبی از مقاومت ذاتی یک ترموپلاستیک در برابر اعوجاج یا تاب‌برداری در دماهای بالا استفاده شوند. این مقادیر تنها به عنوان راهنما مفید هستند زیرا تمایل به تاب‌برداری تحت تأثیر عواملی مانند درجه جهت‌گیری، تنش باقی‌مانده، بارها و هندسه قطعه قرار دارد .

در طراحی قطعات پلاستیکی و همچنین طراحی قالب تزریق پلاستیک بررسی این دو موضوع بسیار مهم می باشد.

ضریب انبساط حرارتی خطی

 

مانند اکثر مواد دیگر، مواد پلاستیکی هنگام گرم شدن منبسط و هنگام سرد شدن منقبض می‌شوند (یعنی دارای ضریب انبساط حرارتی مثبت هستند).

در مقایسه با بسیاری از مواد دیگر، مواد پلاستیکی دارای ضریب‌های انبساط حرارتی نسبتاً بالایی هستند؛ با این حال، مقادیر به طور قابل توجهی از پلیمر به پلیمر دیگر متفاوت است. تغییر حجمی مرتبط با یک تغییر مشخص در دما (یا فشار) می‌تواند با استفاده از منحنی‌های فشار-حجم-دما توصیف شود. با این حال، برای اهداف طراحی قطعه، ضریب انبساط حرارتی خطی (CLTE) بیشترین کاربرد را دارد.

مقادیر CLTE بیشتر به طور مستقیم اندازه‌گیری می‌شوند (به جای استخراج از داده‌های فشار-حجم-دما)، زیرا قطعات پلاستیکی قالب‌گیری شده ممکن است رفتار ایزوتروپیک نداشته باشند. CLTE به عنوان نسبت تغییر در ابعاد خطی به ابعاد اولیه در هر واحد درجه تغییر دما تعریف می‌شود.

CLTE واحدهایی به صورت 1/°C (1/°F) or cm/cm/°C (in/in/°F) دارد. واحدهای اخیر ترجیح داده می‌شوند زیرا به طور ضمنی نشان می‌دهند که مقدار بیانگر CTE خطی است نه CTE سطحی یا حجمی. مقدار CLTE برای مواد پلیمری قالب‌گیری شده می‌تواند به طور قابل توجهی بین جهت جریان و جهت عرضی تغییر کند، به ویژه برای گریدهای پلیمر تقویت شده با الیاف. الیاف جهت‌دار تغییرات ابعادی را در جهت جریان محدود می‌کنند (به عنوان مثال، الیاف شیشه‌ای دارای مقادیر CLTE بسیار پایینی هستند)، در حالی که مقادیر CLTE عرضی ممکن است بزرگتر شوند زیرا یک تغییر حجمی مشخص باید رخ دهد.

علاوه بر این، مقادیر CLTE با دما تغییر می‌کنند و تنها در یک محدوده دمای کوچک می‌توانند به عنوان ثابت در نظر گرفته شوند. تغییرات قابل توجه (افزایش) در مقدار CLTE زمانی رخ می‌دهد که دما به نزدیک انتقال‌های حرارتی مانند Tg یا Tm نزدیک شود. این موضوع برای پلیمرهای نیمه‌بلوری که معمولاً در دماهایی که شامل دمای انتقال شیشه‌ای آنها می‌شود، استفاده می‌شوند، نگرانی خاصی است.

 

 

دمای انحراف تحت بار و دمای ویکات مواد پلاستیکی طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک

شکل ۱ پیکربندی‌ها و دستگاه‌های آزمایش مرتبط با آزمایش دمای انحراف تحت بار (DTUL) و آزمایش دمای نرم شدن ویکات.

 

مقادیر معمول ضریب انبساط حرارتی خطی برای انواع مختلف مواد در جدول 3.2 ارائه شده است. هنگام طراحی قطعاتی که بخشی از یک مجموعه بزرگتر هستند، بهتر است از موادی استفاده شود که دارای مقادیر CLTE مشابهی باشند (یعنی از عدم تطابق CLTE اجتناب شود). این موضوع می‌تواند زمانی دشوار باشد که قطعات شامل هر دو عنصر فلزی و پلاستیکی باشند، زیرا CUE مواد پلاستیکی ممکن است به طور قابل توجهی بیشتر از فولاد باشد. در بسیاری از موارد، خود اتصالات مشکلاتی را ایجاد می‌کنند زیرا معمولاً از فولاد تولید می‌شوند. طراحی‌های قطعه‌ای که برای کاربردهایی با عدم تطابق CLTE توسعه یافته‌اند، باید ویژگی‌هایی مانند سوراخ‌ها یا شیارهای آزاد را در نظر بگیرند تا تغییرات ابعادی را در سراسر محدوده دما مرتبط با کاربرد نهایی جبران کنند. طراحی قالب تزریق پلاستیک بدون در نظر گرفتن ضریب انبساط حرارتی مواد پلاستیکی تقریبا غیر ممکن می باشد.

 

 

مقادیر ضرایب انبساط خطی برای مواد مختلف

Material type Typical CTE (10–5 cm/cm/°C) Material type Typical CTE (10–5 cm/cm/°C)
LCP (GFR) 0.6 ABS (GFR) 3.1
Glass 0.3–0.7 Polypropylene (GFR) 3.2
Steel 1.1 Polyphenylene sulfide 3.6
Concrete 1.4 Acetal (GFR) 4.0
Copper 1.6 Epoxy 5.4
Bronze 1.8 Polyetherimide 5.6
Brass 1.8 Polycarbonate 6.5
Aluminum 2.2 Acrylic 6.8
Polyetherimide (GFR) 1.5–3.2 ABS 7.2
Nylon (GFR) 2.3 Nylon 8.1
TP Polyester (GFR) 2.5–7.5∗∗ Acetal 8.5
Magnesium 2.5 Polypropylene 8.6
Polycarbonate (GFR) 2.0–4.0 TP polyester 12.4
Zinc 3.1 Polyethylene 13–17

Typical glass fiber reinforced grade.

∗∗ Highest CTE value for cross flow direction.